UN Advocacy Meeting

Hej! I helgen var jag på UN Advocacy Meeting som är ordnat av European Youth Forum, där LSU är medlem. Deltagare på detta förberedelsemöte är ungdomsdelegater från hela Europa, men alla kunde inte komma. Just nu pågår även High Level Political Forum on Sustainable Development så Paulina är inte här utan i New York!

“Advocacy is the strategic and deliberate process to bring about change in policies and practice. It can happen at local, national, regional and international levels.” Det handlar alltså om en strategisk, övervägd plan om att bedriva påverkansarbete för att ändra policys och handlande som sker på olika nivåer.

 Första dagen presenterade vi oss och berättade hur vi hade blivit valda, det ser lite olika ut mellan länderna. Mötet hölls av Jerry Den Haan som är styrelsemedlem och har bland annat ansvar för stöd till ungdomsdelegater, Vania Freitas som är Senior Institutional Officer och jobbar med FN och globala frågor, båda från European Youth Forum. De andra två som höll i mötet är Jon-Andreas Solberg, United Nations Human Settlements Programme UN HABITAT och Chris Dekki som bland annat är global cooridinator i Major Grop for Children and Youth.

Skärmavbild 2014-07-03 kl. 01.13.27

Unga i FN

En sak som är en viktig del av förberedelserna utöver att göra konsultationer om vår agenda är att skapa kännedom om ”UN Youth work”, ungdomsfrågor i FN. Jag kommer att gå igenom ungdomsresolutioner, Generalsekreterarens Ungdomsrapport, WPAY rapporter osv. Länkar finns i slutet av detta inlägg.

Bilden till höger visar World Programme Action on Youth (WPAY). Det är en resolution som antogs år 1995 – och är ett centralt dokument och det första internationella ramverket som handlar om youth policy making. Målet med resolutionen är att öka ungas välmående och fokuserar bland annat på deltagande i politiska processer på nationell och global nivå.

Resolutioner är inte bindande utan länderna skriver egentligen bara under på att sträva mot att uppnå dem -men de har betydelse trots detta. Det är material för civilsamhället att pressa sin regering med och innehåller också så kallat agreed language alltså överenskommelser om formuleringar i en fråga. Det innebär att resolutioner kan refereras till eftersom det är något som man redan har kommit överens om, och på så sätt bygga vidare på det och utveckla nya dokument.

Vi pratade om att det är en mycket spännande tid i FN just nu. Tidigare har man sett på frågor i sin egenhet, ex miljö, unga och hälsa var för sig. Nu i post-2015 processen spräcks bubblorna som frågorna har behandlats som och frågor bemöts tillsammans. Det är också en spännande tid och vårt påverkansarbete kan påverka ungas deltagande och ändra hur saker och ting är gjort i FN. Vi diskuterade frågor att driva i FN och hur vi kan samarbeta, och samtidigt inkludera de andra representanterna som inte var på mötet.

Vi pratade även mycket om ett permanent ungdomsforum i FN och om youth rights. Detta pratar jag gärna mer om och är med och lär mig mer om LSU:s ståndpunkt i frågan. Youth rights är en ett område inom mänskliga rättigheter som speciellt riktar in sig på unga, det finns ingen sådan konvention i Europa men det är något som European Youth Forum vill ha. Vad det gäller deltagande diskuterades införandet av ett permanent ungdomsforum, detta är vissa länder för och andra emot. Det finns också olika idéer hur det skulle se ut, tex ett UN Youth organ. Bland annat tack vare Colombo Declaration on Youth, dokumentet som skapades på konferensen i Sri Lanka i maj, är ungdomsfrågor mycket aktuellt i år och intrycket som jag fick i helgen är att läget är bättre i år än förra året. Detta är också något att prata vidare om!

Samlad lista med dokument och sidor som handlar om unga och FN

Dokument och rapporter:

World Programme of Action for Youth >>

UN Resolutions on Youth >>

UN Secretary-General Reports on Youth >>

Guide to the implementation of the WPAY >>

World Youth Reports >>

Colombo Declaration on Youth >>

Report “Youth 21: Building an Architecture for Youth Engagement in the UN System” >>

Om ungdomsdelegater:

Guide to UN Youth Delegates >>

 Brochure on Youth and the Work of the UN >>

UN Division for Social Policy and Development – Youth Website >>

UN Youth Delegates Programme Webpage >>

UN Youth Delegates Webpage >>

Om Post 2015 och unga

The Global Youth Call:
“Prioritizing Youth in the Post-2015 Development Agenda >>

Millennium Development Goals and Post-2015 Development Agenda >>

Open Working Group on Sustainable Development Goals >>

UNCSD Major Group for Children and Youth >>

The World We Want >>

Om påverkansarbete I FN

Advocacy Toolkit: Influencing the Post-2015 Development Agenda >>

European Youth Forum Guide for Youth NGOs at the United Nations >>

Vi hörs och ses!

/Joanna,

joanna.blossner@lsu.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s