Unga är med och sätter agendan i New York för hållbar utveckling

Efter att fått en helg med en rejäl dos sightseeing var jag riktigt taggad på att komma tillbaka in i matchen. Denna vecka var fullspäckad med parallella möten så uppmärksamheten var på topp för att följa och hålla sig uppdaterad på alla processer. Här gällde det att prioritera! Bland allt prat om fotbolls VM och Ramadan, som var de i särklass hetaste samtalsämnena, var det dags för ministrar att ta sig an fighten för hållbar utveckling. I slutet på veckan kom öppna arbetsgruppen igång, där riktig action försiggår!  

Under HLPF:s andra vecka började ministersegmentet, vilket innebär att det nu var dags för de stora namnen att kliva upp i staternas stolar. Redan vid öppningsceremonin märktes den alltmer högtidliga stämningen av. Ban Ki-Moon tillsammans med his excellency som de så fint tituleras Mr. Martin Sajdik, President of ECOSOC, och Mr. John Ashe, President of the General Assembly samt Ms. Esther Agbarakwe, från Youth Climate Coalition Nigeria (kom som en positiv överraskning) talade i öppningsceremonin.  Ännu en gång kom ECOSOC´s president med några väl valda ord och påminde oss om att millenniemålen inte hör hemma på ett museum, utan vi får inte glömma att framgången av dessa sker idag och måste tas på största allvar. Salen var för första gången överfull och engagemanget ökade!

2014-07-07 06.17.56

Parallellt med HLPF genomfördes även ECOSOCs Annual Ministerial review med det snarlika temat: ”Adressing the on-going and emerging challenges for meeting the Millennium development goals in 2015 and for sustainable development gains in the future”. Som om detta inte skulle vara nog så introducerades ytterligare ett element under torsdagen och fredagen – ECOSOC Development Cooperation Forum med temat ”Bringing the future of development cooperation to post 2015”.

Jag valde att fortsätta följa HLPF och med mig från Sverige var denna vecka Anders Wallberg från UD och Julia Hector från miljödepartementet. De ämnena som valdes för diskussion hade liknande karaktär med det vi talat om veckan innan. Å ena sidan diskuterades macro-ekonomi och universellt integrerade policies som stödjer hållbar utveckling, å andra sidan talades om vikten av att väva in regionala situationer och prioriteter  i post 2015 agendan. Det handlar här om att möta balansen mellan universella värden och regionala förutsättningar.

Vi bjöds på mängder av inbjudna föreläsare och höjdpunkten var utan tvekan Jefferey D. Sachs som med inlevelse gav en verklighetsförankring som var behövlig i sammanhanget. Sachs talade om att alla dimensioner (social, ekonomisk och ekologisk) av hållbarhet är sammanflätade och misslyckas vi med att uppnå en kommer alla att falla.  Han menar på att 2014 kommer att gå till historien som det varmaste året någonsin, vilket vi känner av hemma i Sverige just nu. Han visar upp och påminner oss om naturkatastrofer som uppkommer av mänsklig påverkan på naturen. Han visar upp bilder från alla världens hörn med bland annat bilder från Brasilien av en verklighet som inte diskuteras eftersom allt fokus ligger på VM.

2014-06-30 17.13.46 (1)

Lugnet före stormen. I delegates lounge samlades delegater för att se fotbolls VM.

Då mitt hjärta klappar varmast för genus och ungdomsfrågor passade jag på att boka in möten med UNDP och UNWOMEN för att prata om SRHR och gender equality i sustainable development goals (SDG). Jag fick tips och vi spånade på idéer. Vi talade om att det behövdes en ung genusanalys där maskulinitet problematiseras, där andra genusidetiteter erkänns än enbart kvinna och man samt att män är en aktiv aktör i jämställdhetsarbete. Av UNWOMEN fick jag tips om material att läsa om early marriage, female gender mutilation, tabeller över alla de konventioner och resolutioner där SRHR begreppet har figurerat.  UNWOMEN slog också ett slag för deras kampanj ”he for she”se den här: http://heforshe.org/. Jag gjorde mig redo för att ta mig an kampen om SRHR.

2014-07-28 18.21.41

Lyckades samla på mig en del visitkort

På onsdagen drog öppna arbetsgruppen för SDG igång! Detta är den mest spännande FN process som nu är på agendan. Vi stod inför det sista mötet i den process som pågått under 1,5 år om att ge ett underlag för de kommande hållbarhetsmålen. Denna grupp består av medlemsstater, länder med observationsstatus så som Vatikanstaten (med det förträffliga namnet Holy See) och Palestina, FN organ och Major Groups. Många länder är indelade i en troika – en grupp länder som uttalar sig gemensamt i respektive fråga (finns en del spännande kombinationer så som Cypern, Singapore och Förenade Arabemiraten). Sverige talar i egen kapacitet.

Denna öppna arbetsgrupp träffas i stängda informella konsultationer under ledning av co-chairs Macharia Kamau och Csaba Körösi. Efter livliga diskussioner för att lyfta fram prioriteringar, återinföra tidigare mål och ändra språkbruket lyckades vi på fredag kväll ha gått igenom 11 av de 17 nollutkastmålen. Interaktiviteten var begränsad och de flesta länder läste upp statements. FN organ fanns i rummet för att ge expertis utlåtanden när medlemsstaterna var i behov av detta. De mest omtalade frågorna var sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), common but differentiated responsibilities (CBDR), klimat, governance, fred och means of implementation (MoI). Diskussionen kan hårdras till att CBDR och ’developed countries take the lead’ var favorit formuleringar hos utvecklingsländer som kallas ’G77 and China’ och SRHR och governance var det som kämpades för hos ’developed’ countries (att dela upp i developed och developing gör mig ytterst obekväm men jag gör det här för att använda de språkbruk FN har i denna diskussion för att ge er en bild av läget).

Jag satt med i den svenska delegationen tillsammans med Magnus Lennartsson, från Sveriges ständiga representation i FN och Julia Hector i det första skeendet av förhandlingar. Magnus höll anföranden om Sveriges prioriteringar under varje mål, vilket gjorde Sverige till ett av de mest aktiva länderna i den öppna arbetsgruppen. Jag var stolt över Sveriges insats och att få sitta med i dessa förhandlingar med så proffsiga kollegor.

Jag följde med skärpta öron diskussionen kring SRHR som fick stort utrymme i diskussionen och röster för var många i ett inledande skeende. Många länder uttryckte också vikten av unga som aktörer i utveckling. Det vanligaste argumentet emot SRHR eller andra oenigheter var att det inte finns något ’agreed language’ i frågan från tidigare konventionen. Vad jag frågar mig är således hur vi ska kunna utforma nya mål om vi inte får möjligheten att ta upp nya formuleringar och dimensioner för att nå hållbarhet utan begränsas till tidigare konventioner?

Efter en mindre twitter-skandal där olika organisationer kommenterat vad medlemsstater pratat om i de stängda förhandlingarna samt påstådda trakasserier, höll civilsamhället låg profil och det var enbart medlemsstaterna som kom till tals. Mitt i förhandlingarna går brandalarmet och mötet avslutades i förtid.

PS. Japp detta är en härlig cliffhanger! Fortsättning följer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s