International Youth Day!

Idag den 12:e augusti är det internationella ungdomsdagen!!!

Idag sätts ungdomsfrågor i strålkastarljuset världen över – bland annat ungdomsdeltagande i politiska processer, unga som aktörer för utveckling, samt uppmärksammar olika problem som unga drabbas av. Detta är den 15:e årliga ungdomsdagen, i år är temat mental hälsa och parollen är ”Mental Health Matters”.

Int'l Youth day

LSU:s ordförande Felix König, Paulina och jag har skrivit denna debattartikel som publicerats på Nyheter24 idag:

Ge unga plats att förändra världen!

Världen står idag inför ett skifte. Millenniemålen går mot sitt slut och en ny utvecklingsagenda, post 2015, förhandlas fram inom FN-systemet. Det handlar om att forma vår gemensamma framtid och göra vår värld mer hållbar.

Idag är det FN:s ungdomsdag, en viktig dag eftersom unga utgör hälften av världens befolkning. Unga människor skapar samhällsförändring på många platser runtom i världen, men behöver tas på allvar! När framtidens utvecklingsmål beslutas är det avgörande att unga och ungdomsorganisationer inkluderas och mobiliseras, både genom tydliga mål för ungas utveckling och vägar för att bidra till utveckling.

Investering i utbildning är nyckeln till utveckling och att utrota fattigdom. Att gå i skolan är starten till självständigt liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka sin omgivning. Men utbildning är också en mänsklig rättighet. Trots det var det 57 miljoner barn som inte började grundskolan år 2011.

Utbildning måste vara tillgänglig för alla och uppnå god kvalitet. Det ställer krav på en jämställd skola där alla kan förverkliga sin potential, och en skolmiljö fri från diskriminering. Hållbarhetsfrågor bör inkluderas, och flickor måste få lära sig om sina sexuella och reproduktiva rättigheter, så att de kan slutföra sin utbildning. Det finns fortfarande alldeles för mycket ojämlikhet i vår värld, som förhindrar tjejer och unga kvinnors möjligheter att styra sina liv.

Tidiga äktenskap och tonårsgraviditeter gör att många flickor aldrig börjar skolan eller tvingas sluta i förtid. FN:s befolkningsfond UNFPA uppskattar att 67 miljoner flickor i världen tvingas gifta sig innan de fyllt 18 år, och många tonårsgraviditeter sker inom dessa äktenskap. Den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor mellan 15 och 19 år är just mödradödlighet.

Våld berör både unga som offer och förövare. Maktlöshet och utanförskap skapar en grogrund för i nära relationer och politiskt motiverat våld. Vi har sett otaliga tecken på det i ungdomsarbetslöshetens kölvatten de senaste åren.

Föreningslivet är en nyckel i strävan efter ett jämställt samhälle fritt från våld – genom att unga i sina organisationer utbildar sig, stärker varandra och pratar med andra unga om deras rättigheter, och hur de kan påverka samhället, kan vi skapa en positiv spiral. Vi kan skapa ett samhälle där unga känner makt och bygger sitt liv utifrån sin vilja.

Unga som grupp har mindre makt och resurser än andra, men det innebär inte att vår generation är kraftlös eller utan potential – tvärtom! Om unga tas på allvar som aktörer för utveckling och ges plats att påverka utvecklingsprocessen kommer världen bli en bättre plats. Missa inte chansen att få en verkligt långsiktig utvecklingsagenda!


I detta klipp skickar Ahmad Alhendawi , FN:s Generalsekreterares Envoy on Youth, en hälsning:

International Youth Day 2014: Message from UN Secretary-General’s Envoy on Youth Ahmad Alhendawi from European Youth Forum.

 

ps. Som vanligt avslutas varje inlägg med våra kontaktuppgifter – skicka gärna ett maill!

Hälsningar Paulina och Joanna joanna.blossner@lsu.se paulina.sandin@lsu.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s