Miljöministern informerar

Idag var LSU inbjudna av miljöministern Lena Ek på ett informations- och dialogmöte på miljödepartementet om höstens klimatförhandlingar internationellt. På plats med mig fanns även Global Compact Sweden, SIWI, Stockholm Resilience Center, Världsnaturfonden och SVT tillsammans med representanter från finansdepartementet, statsrådsberedningen, miljödepartementet och UD.

IMG_20140828_172552

LSUs FN representant i Hållbarhetsfrågor tillsammans med Lena Ek, miljöminister

 

Lena Ek informerade om de kommande klimatförhandlingarna och först på tur står  Generalsekreterare Ban Ki-moons toppmöte om klimat, Climate Summit, i New York den 23 september. Detta är ett toppmöte där stats- och regeringschefer samlas tillsammans med civilsamhället med syfte att gå från ord till handling. Lena Ek menar att Sverige har höga förhoppningar på detta möte och förväntar sig en ökad ambitionsnivå för konkreta resultat. Sverige har varit drivande i två av de områden som kommer lyftas fram i New York, New Climate Economy och Climate and Clean Air Coalition (CCAC). Svenska forskare har här fått en framträdande roll och uppmanas att ligga på ordentligt med fakta. Sverige kommer även att stödja initiativ som ‘Putting price on Carbon’. Vad som idag eftersöks är en bedömningsfas efter nationella åtaganden för att säkerställa klimatmålet 2° C. Denna förhandling kommer sedan att bana väg för fortsätta förhandlingar i Lima senare i höst och i Paris 2015.

Lena Ek menar på att många aktörer ”vill skjuta på förhandlingarna till Paris nästkommande år, men vad vi behöver är starka förhandlingar i Lima för att Paris förhandlingarna ska bli slagkraftiga”. Detta är viktigt för att de inte ska gå samma öde till mötes som tidigare klimatförhandlingar som floppat.

Förutom att Lena Ek höll i en givande presentation bjöds deltagarna in att framföra våra synpunkter och funderingar. Jag tog tillfället i akt att fråga om Sverige ställer sig bakom att prioritera att ha ungdomsrepresentanter närvarande på klimatförhandlingarna som en del av den svenska delegationen? Till svar gavs att Sverige håller på att arbeta med detta för närvarande och ser positivt på att ungdomsrepresentanter skulle närvara i New York den 23 september. Vi väntar därför med spänning på ett slutgiltigt svar och berömmer Sveriges vilja att skicka ungdomsdelegater.

Lena Ek avslutar med att påpeka att det framöver kommer att göras världsrekord inom tidsram för FN systemet i dessa förhandlingar och det kommer att gå vägen för att denna gången måste det gå! Så nu blir det upp till bevis och det ska bli otroligt spännande att följa processerna.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s