Hur går det egentligen med post-2015 processen?

Hej!

I tisdags morse den 4:e november var vi, Paulina och Joanna, på seminarium om Post-2015 som 15 organisationer, däribland LSU arrangerat! Den svenska styrgruppen av Beyond 2015 samordnar NGO:s och deras input till den nya agendans innehåll. 

Concord m.fl. bjöd in till föreläsning där vi fick chansen att lyssna på biståndsministern Isabella Lövin och post-2015 ambassadören Kajsa Olofsgård och ställa dem till svars om hur det egentligen går med post 2015 processen. Alla satt vi spända för att få höra om den nya regeringen kommer föra samma prioriteringar i Sveriges arbete kring  post 2015.

Biståndsministern ingav ett otroligt hopp inför kommande SDG när hon menar att nu kommer vi gasa allt vad vi kan. Hon visade på en riktig kämparglöd! Ministern menar på att SDG är en viktig process för Sverige som behöver en nystart på vår politik för global utveckling (PGU) som behövs dammas av. SDG är som PGU fast på speed!, berättar ministern. Hon kommer fortsätta prioritera miljöperspektivet och shared growth samt frihet från våld då konfliktdrabbade länder är de länder det gått sämst för i millenniemålen. Jämställdhet tar hon som en självklarhet att det är något de kommer kämpa stenhårt för enligt ministern själv, där SRHR är kärnan. Samtidigt som ett vassare språkbruk för demokrati kommer att föras.  Hon lovar dessutom att integrera klimatfrågan tydligare än tidigare regering. Klimatförhandlingarna kommer att vara nyckelhändelser i att nå SDG för att utvecklingsländerna ska få förtroende för att de utvecklande länderna är redo att satsa på riktigt, anser hon. Isabella Lövin avslutar  med uppmaningen att ställa makthavare till svars. Hon säger att hon ”vill känna civilsamhällets energi och blås i nacken!”, vilket är en viktig uppgift för oss engagerade.

En fråga ställdes om Sverige kommer att hålla kvar sina starka ställningar i kontroversiella frågor även nu när vi kandiderar till säkerhetsrådet? Eller kommer detta tonas ner för att kunna knipa åt sig en plats? Biståndsministern svarar att Sverige aldrig kommer att tona ner sina ställningstaganden för att få vara med i säkerhetsrådet. Utan Sverige kommer vara tydliga i sina ställningstaganden för SRHR, klimat och aldrig kompromissa med fundamentala mänskliga rättigheter oavsett!

Post 2015 Ambassadören tror att de kommande förhandlingarna om SDG kommer att behöva klustra målen för att nå ett resultat där alla är med. Vi från civilsamhällets håll hoppas snarare på att vi håller kvar målen så att inte viktiga aspekter urholkas. Kajsa Olofsgård säger att många lobbar för att civilsamhället ska få vara med i de traditionella förhandlingarna och uppmanar oss att jobba med systerorganisationer i konfliktdrabbade eller utsatta länder för att nå motvindsfrågorna.

En syntesrapport kommer att presenteras i början av december av FN:s Generalsekreterare där sekretariatet har kokat ner resultatet från den öppna arbetsgruppen och alla andra post-2015 processer (såsom de internationella konferenserna av små öar som är utvecklingsländer, small island developing states, SIDS). Vi fick höra skvaller från Wien om en gissning på hur den kommer att se ut! Det var att det inte kommer vara så så revoltionerande. Inget kommer att ändras drastiskt, men att det är något vi får leva med. Det finns mycket som vi inte vill bli av med, såsom havsfrågorna som kan lätt hamna utanför när agendan ska skalas ner till färre mål, sade Biståndsministern.

Flera konferenser kommer att äga rum den närmsta tiden.  I Addis Abbeba i juli 2015 kommer en konferens om i finansiering av utvecklingsagendan hållas, det är det tredje mötet i den frågan. Klimatförhandlingarna fortsätter i år i Lima och i Paris 2015, och biståndsministern påpekade att det är viktigt att ha få till bra avtal på tidigare konferenser för att sedan lyckas på Cop21 i Paris. Hur det går på klimatmötet i Lima senare i år påverkar mötet i Addis Abbeba och går det bra där förbättrar det förutsättningarna för att ta fram ett bra avtal i Paris nästa år. (Sidospår: Inga av dessa möten har ungdomsrepresentanter, såklart en massa unga aktivister men inga LSU-representanter, det kanske vi kan ändra på för att få ännu mer representation, försöka iallafall)

Det är viktigt att gasa nu så att alla dessa konferenser blir så bra som möjligt för världen sa Biståndsministern. Allt hänger ihop! Regeringen kommer att gå in i processerna med stor energi, och alla inblandade aktörer måste ta ansvar, och civilsamhället har en viktig roll att driva på för en stark agenda. Om alla organisationer, länder och företag lever upp till de 17 målen så har vi en ny värld!

Biståndsministern tog upp att en IPCC rapport släpptes i söndags: Koldioxidnivån har inte varit så hög idag någonsin på 800 000 år  – havsnivån har höjts 19 cm sedan 1901 och våra hav är 40 % surare och de marina sysmen håller på att fullständigt ändra karaktär. Business as usual is not an option – att köra på som vanligt är inte ett alternativ.

Vi måste ställa om, och sluta använda fossila bränslen till år 2100. Utvecklingsländer kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna: De har dels minst resurser att skyddda sig; och drabbas dels hårt av geografiska orsaker. Andra länder kommer också att drabbas och vi ska inte tro vi inte kommer att känna av detta. Världen kommer att ha fler klimatflyktingar och det kommer att skapas konflikter i samband med brist på naturresurser. Med denna bakgrund är kommer den grönröda regeringen (man brukar ju säga rödgrön regering men Biståndsministern från MP sa grönrödregering istället men glimten i ögat) arbeta för en hållbar utveckling.

EU:s position kom upp, och att EU är överens om det mesta förutom SRHR. Sverige kommer vara drivande för att EU i post-2015 förhandlingarna utgår från sin motsvarighet till PGU, Policy Coherence for Development. Sverige förhandlar genom EU, men också har en egen röst utanför förhandlingarna. Biståndsministern poängterade att det också är viktigt att bygga broar och arbeta med länder utanför EU men liknande agenda.

Bild: CONCORD

Biståndsminister Isabella Lövin. Foto: CONCORD

Hälsningar Paulina och Joanna

Vi är båda hemma nu och pratar mer än gärna om hur det var på mötena! Hör av er om ni vill diskutera FN med en grupp från din organisation, kanske en grupp som är intresserade, en styrelse eller internationellt utskott. Hoppas vi hörs!!

joanna.blossner@lsu.se paulina.sandin@lsu.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s