Onsdagen den 14 oktober 2014

Hej! Här kommer ett till inlägg om en dag som ungdomsrepresentant från den andra veckan! 

På onsdagsmorgonen deltog Karin, Cecilia och jag på ett EU-möte om resolutionen om barns rättigheter. EU:s medlemsländer förhandlar gemensamt och därför träffas länderna först och diskuterar möjliga skrivningar till resolutionen. När det sedan är förhandlingsmöte presenterar en av medlemsländerna EU:s medlemsländers ståndpunkt. Sverige talar alltså inte på förhandlingarna. Diplomaterna från Sverige pratar såklart med andra men ger inga officiella tal på möten, det gör EU å Sveriges vägnar.

Efter EU-koordineringsmötet gick jag till FN och lyssnade på talen i det tredje utskottet. På morgonen var agendapunkten ”Advancement of Women” som sträcker sig över flera dagar. Många tar upp liknande saker och berättar om framgångarna i sitt land på ämnet. Vissa tal stack ut som talade om hur deras befolkning och särskilt den kvinnliga befolkningens mänskliga rättigheter kränks på grund av ockuperad mark. Om ett land nämns har de rätt att svara i slutet av mötet enligt mötesordningen, men det hände inte denna dag.

IMG_9711

Arrangörerna var smarta och hade gjort en kampanj som stack ut!

IMG_9658

Jilt från Nederländerna, jag, Lien och Joey från Belgien på var sin sida om Celina från Tyskland

När förmiddagssessionen var slut deltog jag på ett sidoevent anordnat av ungdomsdelegaterna från Sri Lanka, Georgien och Nederländerna. Temat var ”The role of Youth Skills in Development” men kallades också lite catchigare ”Keep Calm and Skill Up”. Det var ett mycket välbesökt sidoevent och en panel bestående av bland andra  • H.E. Dr. Palitha Kohona, Permanent Representative of Sri Lanka to the UN, Mr. Lasha Shakulashvili, ungdomsdelegat från Georgien samt Mr. Ravi Karkara, Global Expert on Children and Youth och Mr. Christopher Dekki, ICMYO representant. Panelen tog upp kopplingar mellan skills/färdigheter och en framtida anställning. Sri Lanka drev frågan om Youth Skills mycket under tiden jag var där. Hela G77 (en grupp i FN som består av 134 länder) lade fram en resolution i tredje utskottet som förhandlades när jag var där och senare antogs. Resolutionen slår fast att den 15:e Juli är World Youth Skills Day. Ibland när ungdomsdelegater anordnade sidoevent kom ”bara” andra ungdomsdelegater, jag skriver ”bara” för jag tycket såklart att vi var viktiga men sidoevent anordnas för att uppmärksamma en fråga, så det var roligt att delta och se att även ambassadörer och andra utanför gruppen av ungdomsdelegater kom.

Direkt efter sidoeventet på Sri Lankas representation gick jag tillbaka till FN, klockan tre öppnade det tredje utskottet igen. På agendan var nu barns rättigheter! Som en inledning till denna punkt på agendan höll särskilt inbjudna anföranden och medlemsländerna hade en ”generell diskussion” där de kunde ställa frågor till panelen. Först ut var UNICEF:s Executive director. Anthony Lake tog b.la. upp en del statistik, men eftersom mina anteckningar är flera veckor gamla så publicerar jag ej dem då jag kanske inte fick med det helt rätt. Här kommer istället säkrare siffror:

”Number of children in the world: 2.2 billion. Number of children living in developing countries: 1.9 billion. Number of children living in poverty: 1 billion – every second child. Från UNICEF. Globally, about one third of women aged 20 to 24 were child brides.” Samma källa en annan länk, UNICEF.

Nästa talare var FN:s Special Representative of the UNSG (UN Secretary General) for Children in Armed Conflict, Leila Zerrougui. Zerrougui talade om barnen som påverkas av kriget i Syrien. Talet handlade även om fängslade barn, och Zerrougui sa att barn ska ses som offer och borde inte ses som brottslingar kopplade till en beväpnad grupp.

Nästa talare var FN:s Special Representative of the UNSG on Violence against Children. Marta Santos Pais sa att världen har förändrats sedan 1989, men att barnkonventionen är lika aktuell idag som när den antogs för 25 år sedan. Konventionen markerade ett paradigmskifte, barn är inte ”not-yet-persons” utan ”rights-holders” och att barn är inte längre i periferin. Santos Pais betonade också att våld är ett stort hinder för barns utveckling. Golvet öppnades sedan upp för en diskussion, inga långa tal skulle hållas utan reflektioner och frågor till panelen kunde tas upp i diskussionen.

En intressant dag!

/Joanna, joanna.blossner@lsu.se

IMG_9371 IMG_9665

1. Jag och en av Thailands ungdomsdelegarer, Auu Pongsan. 2. UN Journal, dagordningen för FN. Finns på alla sex officiella språk och går att prenumerera på digitalt.

Ett citat från dagen: Children are citatens of today – not citizens for the future!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s